Skip to main content
Logo print

Säästä energiaa, mutta älä pimeässä! | Legrand Finland

Säästä energiaa, mutta älä pimeässä!

Blogit 03/01/2023

Moni miettii nyt päänsä puhki, miten säästää sähköä. Onko näillä sähkön hinnoilla luovuttava jo valaistuksestakin? Eihän toki, energiaa ja rahaa säästyy ilman valojen sammuttelua, kunhan valaisinratkaisut ovat tätä päivää.


Moni miettii nyt päänsä puhki, miten säästää sähköä. Onko näillä sähkön hinnoilla luovuttava jo valaistuksestakin? Eihän toki, energiaa ja rahaa säästyy ilman valojen sammuttelua, kunhan valaisinratkaisut ovat tätä päivää.

Pimeään talviaikaan valoa heijastava lumi avittaa näkemistä ulkona, mutta sisätiloissa joudumme turvautumaan keinovalaistukseen valtaosan vuorokaudesta. Kun energiaa halutaan säästää, ei tehdä sitä näkemisen kustannuksella, vaan järkevillä valaistusvalinnoilla ja -säädöillä.

Kolme tehokasta tapaa vähentää sähkönkulutusta sisävalaistuksessa:

1. VAIHDA LED-VALAISTUKSEEN JA ALA SÄÄSTÄÄ

Vaihda vanha lampputekniikka lediin välittömästi! Muista myös, että loisteputket poistuvat markkinoilta syksyllä 2023.

Vanhojen väsyneiden loisteputkien käyttö tulee lopettaa, jos mielii pienempiä sähkölaskuja ja laadukasta valaistusta. Karkeana nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että vaihtamalla vanhan lampputekniikan (saman määrän valoa tuottavaan) ledivalaistukseen pudotetaan valaisimien ottotehoa 50–70 %:a, eli reilusti alle puoleen alkuperäisestä. Jos valon käyttöä jatketaan entiseen malliin, putoaa valaistuksen kuluttama sähköenergiakin samassa suhteessa alle puoleen!

Otetaanpa esimerkki. Alla esitetyt ottotehot koskevat yleisvalaistusratkaisua supermarketissa, kun valaistusvoimakkuudet pidetään vertailukelpoisesti samalla vaatimukset täyttävällä tasolla:

  • Vanha: T8 HF-loisteputkivalaisimet, 1000 kpl, ottoteho yht. 120 kW
  • Uusi: LED-ramppivalaisimet 500 kpl, ottoteho yht. 53 kW
  • Tulos: Valaistuksen ottoteho putosi 67 kW eli 56 % alkuperäisestä.

2. VALITSE OIKEANLAINEN, KESTÄVÄ VALAISINMALLI

Valitse energiatehokkaat ja ohjauksen mahdollistavat valaisimet

Valaistusvalinnoissa tärkeintä ei ole pelkästään valaisimien tehot (W) tai valotehokkuus (lm/W).  Erityisesti saneerauskohteissa uusia valaisimia joudutaan räätälöimään, jotta saadaan ne sopimaan vanhaan asennus- ja kytkentärakenteeseen. Käyttöastetta optimoidaan ohjauksen avulla, mutta valaisimien teho- sekä muut tuotelähtöiset valinnat tehdään suunnittelussa ja hankinnassa.

”Paras, turvallisin ja energiatehokkain ratkaisu kohteeseen löytyy yhteistyössä suunnittelijan, ratkaisutoimittajan ja tilaajan kesken.”
 

3. ÄLÄ UNOHDA ÄLYKÄSTÄ OHJAUSTA

Käytä älykästä ohjausta, niin voit muokata valaistuksesta kohteeseesi sopivan ja samalla saavuttaa merkittävän lisäkustannussäästön!

Olen työssäni usein törmännyt asiakkaiden oletukseen siitä, että ledit tuottavat itsessään niin kovaa energiansäästöä, että valaistuksen ohjaukseen on enää turha investoida. Turhaako??!!  Katsotaanpa asiaa vähän tarkemmin:

  • Lisätään PIR-tunnistimet eli läsnäolo-ohjaus, joka ei sammuta valoja, vaan himmentää valaistuksen puoleen, kun tiloissa on hiljaista (= ei liikettä). Käyttöasteesta ja ohjauksen parametreista (viiveet, valotasot ym.) riippuen älykkään ohjauksen tuoma lisäenergiansäästö uuteen ja hienoon ledivalaistukseen on 30–50 %:n luokkaa.
  • Edelliseen lisättynä älykkään ratkaisun käyttämä teho olisi siis keskimäärin 0,5–0,7 * 53 kW. Eli keskimääräinen ottoteho putoaisi 16–26 kW ohjauksen ansiosta, ja käytetty energia vähenisi 88 000–145 000 kWh (sillä oletuksella, että vuosittaiset käyttötunnit ovat vertailussa samat esim. 5500 h/a).
  • Jos sähköenergia maksaisi 10 c/kWh, sähkölaskussa tulisi 8 800–14 500 euroa säästöä joka vuosi pelkällä älykkäällä ohjauksella! Kääntäen ajatellen tuon suuruinen investointi älykkyyteen maksaa itsensä vuodessa takaisin.
  • Integroimalla tunnistimet valaisimiin säästetään kustannuksia ja aikaa asennustöissä, kun erillistä ohjausjärjestelmää ei tarvita. Fiksua!

”Väitän, että älykäs valaistuksen ohjaus on helposti perusteltavissa oleva investointi kirstunvartijalle. Puhumattakaan siitä, jos sähkön hinta on kaksin- tai kolminkertainen!”

Muista myös, että säädettävyys valaisimissa mahdollistaa valomäärän sopeuttamisen ympäristöön. Joskus valoa tarvitaan enemmän ja joskus vähemmän.

Ota yhteyttä, jos haluat kuulla tarkemmin vertailuistani ja vinkkini omaan kohteeseesi.

Jani Suojanen

Jani Suojanen työskentelee valaistusratkaisujen aluepäällikkönä Ensto Building Systemsillä.

+358 40 662 7611

jani.suojanen@legrand.com

@linkedin.com/in/jani-suojanen

Tutustu myös blogiini Älykkään ulkovalaistuksen kolme hyötyä

 

*** Tämä kirjoitus on energiansäästökeskeinen, vaikka älykäs ja laadukas valaistus tuottaa muitakin lisäarvoja, kuten turvallisuutta, viihtyisyyttä ja hyvinvointia. Palataan näihin seuraavissa blogiaiheissa!