Skip to main content
Logo print

Älyvalaistus | Legrand Finland

Älykäs ja ihmiskeskeinen valaistus

Nykypäivän kiinteistöjen rakentamisessa ja saneerauksessa kiinnitetään erityisesti huomiota tilojen muunneltavuuteen ja toisaalta myös kustannusten hallintaan hintojen noustessa. Samaan aikaan muuttunut maailmantilanne on johtanut siihen, että esimerkiksi perinteisiä toimistotyötiloja tarvitaan vähemmän, koska monet työskentelevät etänä kotoa käsin.


Muuttuva valaistus piirros

Muuttuva valaistus LEDillä


Tilojen muuntojoustavuutta suunniteltaessa älykkäällä ja ihmiskeskeisellä valaistuksella on iso merkitys. Rakennuksissa vuokralaiset vaihtuvat ja tilojen käyttäjätarpeet muuttuvat jatkuvasti. Valaistuksen pitää myös osata muuttua ilman, että tehdään raskaita muutoksia kaapelointeihin ja tilarakenteisiin. LED-valaistustekniikka mahdollistaa valaistuksen määrän, laadun, värin ja ajallisen toiminnan säädön lähes rajoituksitta. Mitä helpommin muutokset voidaan tehdä, niin sitä edullisempaa ja nopeampaa se on. Samalla uuden ja älykkäämmän tekniikan valinnan ja käyttöönoton kynnys madaltuu.

Älykäs valaistus

Mitä sitten on älykäs valaistus?


Monien mielestä älyvalaistus toimii automaattisesti ja takaa aina oikeanlaiset ja tarpeen mukaiset valaistusolosuhteet. Yksinkertaisin ratkaisu tästä on valaistuksen anturiohjaus läsnäolon ja päivänvalon perusteella. Konkreettisin anturiohjauksen tuottama hyöty on sähköenergian säästö. Älyvalaisin taas voidaan mieltää sellaiseksi, että se toimii itsenäisesti ja pitää sisällään tarvittavan tekniikan esim. läsnäolo/päivänvalotunnistimen. Älyvalaisin lisäksi kommunikoi sujuvasti ja välittää dataa muiden samassa ryhmässä olevien valaisimien tai keskitetyn hallintajärjestelmän kanssa. Iso huomio tulisi kohdistaa siihen, että älyvalaisimessa olevaa anturia voidaan hyödyntää muun kiinteistöautomaation tarpeisiin. Tämä mahdollistaa sen, että ei tarvita useita eri järjestelmien antureita rinnakkain vaan tuotetaan valaisimesta läsnäolotieto esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmän ohjaukseen.

Nainen käyttää älyvalaistusta

Älyvalaistuksen termit


Älyvalaistukseen liittyvät vahvasti myös sekalainen joukko eri termejä. Digitaalinen ohjaus, väyläohjaus, langaton ohjaus, MESH-verkot, itseoppivuus, mobiilisovellukset/appit, anturit, datan keruu, integraatiot, IoT ja monia muita. Valaistuksen ohjaustekniikat ja protokollat ovat viime vuosina myös muuttuneet ja nyt suurin valintakysymys onkin langallisten väyläprotokollien (mm. DALI, KNX) ja langattomien ratkaisujen (Bluetooth, Zigbee, WiFi, ym.) välillä.

Mies käytävällä

Käyttäjälähtöinen valaistus


Erilaisia älyvalaistusratkaisuja on useita, mutta on hyvä muistaa, että käyttäjän näkökulmasta niillä ei ole lopulta suurtakaan eroa. Ihmiskeskeisen valaistuksen tärkein elementti pitääkin aina olla käyttäjälähtöisyys ja tarpeen täyttäminen näkemistä varten eri tilanteissa. Valaistusjärjestelmää ei koskaan suunnitella energiansäästön takia vaan pyritään valitsemaan ratkaisuja, jotka vastaavat käyttäjän tarpeita ja ovat mahdollisimman muuntojoustavia, kestäviä ja energiatehokkaita! Ensto-valaistustuotteissa toteutuu kaikki nämä ominaisuudet.

Älyä ihmiskeskeiseen valaistukseen


Me Ensto Building Systemsillä teemme yhteistyötä kaikkien yleisimpien ammattivalaistuksen komponentti- ja järjestelmätoimittajien kanssa ja kehitämme jatkuvasti myös omaa osaamistamme. Käyttämiämme toimittajia ovat mm. Helvar, Tridonic, Casambi ja Philips.

Me tarjoamme tuen ja oman osaamisemme tulevaisuudenkestävää suunnittelua ja tuote/ratkaisuvalintoja varten. Tarjoamme kaikkiin kohteisiin hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia Ensto-valaisimia suunnitelmaan ja kohteeseen sopivalla tekniikalla. Kysy meiltä apuja, on kyseessä sitten pienen tai suuren kohteen sisävalaistus tai ulkovalaistus!