Skip to main content
Logo print

Älykkään ulkovalaistuksen kolme hyötyä | Legrand Finland

Älykkään ulkovalaistuksen kolme hyötyä

Blogit 15/11/2022

Starttaamme valaistuksen energiansäästövinkkeihin keskittyvän blogisarjan. Ota blogi ja meidän valaistuksen asiantuntijan Janin vinkit seurantaan. Jatkossa saat vinkkejä mm. sisävalaistukseen liittyen.


Starttaamme valaistuksen energiansäästövinkkeihin keskittyvän blogisarjan. Ota blogi ja meidän valaistuksen asiantuntijan Janin vinkit seurantaan. Jatkossa saat vinkkejä mm. sisävalaistukseen liittyen.

Mitä pimeämpää ulkona on, sitä enemmän tarvitsemme tasaista ja turvallista valoa. Valaistusratkaisuilla voidaan vaikuttaa isosti paitsi energiansäästöön, myös turvallisuuteen ja viihtyvyyteen kotipihoilla sekä kaupunkien ulkoalueilla.

Me Ensto Building Systemsillä panostamme tosissamme energiatehokkaisiin valaistusratkaisuihin ja niiden käytön lisäämiseen. Teemme tässä tiivistä yhteistyötä kaupunkien ulkovalaistuksesta vastaavien suunnittelijoiden kanssa. Käymme paljon keskusteluja myös taloyhtiöiden isännöitsijöiden ja kiinteistövastaavien kanssa.

Käynnissä oleva valtionhallinnon Astetta alemmas -kampanja haastaa kaikki energiankäyttäjät nopeavaikutteisiin säästötoimiin. Valaistuksen asiantuntijana koen itsekin tärkeäksi osallistua talkoisiin niin kansalaisena kuin ammattini puolesta. Tärkein energiansäästövinkkini ulkovalaistuksen osalta on yksinkertaisen tehokas:

Älä sammuta valoja, vaan…

Valoja sammuttelemalla voit toki säästää energiaa, mutta onko se sittenkään järkevin vaihtoehto? Tehokkaampi ratkaisu on ÄLYKÄS VALAISTUS ja sen mahdollistama valojen himmentäminen automaattisesti. Älykkään valaistuksen avulla voi toteuttaa näkemisen perustarpeet ulkoalueilla helposti ja energiatehokkaasti. Himmennettykin valo täyttää tehtävänsä mallikkaasti. Se ohjaa, näyttää suuntaa, helpottaa kulkemista ja niin edelleen. Älyvalaistuksessa on useita elementtejä ja tässä ehkäpä yksinkertaisin esimerkki aiheesta.

Himmennysesimerkki

”Sen sijaan, että sammuttaisit joka kolmannen valaisimen, mikset himmentäisi niitä kaikkia? Kasvata 67 % säästö 90 % säästöksi!”

 

Älykkään valaistuksen monet hyödyt:

1. Liikkumisen turvallisuus. Tasainen valaistus ulkoalueilla ja kulkuväylillä on parempi kuin peräkkäiset kirkkaat ja hämärät alueet (tätä voisi kutsua vaikkapa seepraefektiksi J). Pimeissä kohdissa ihmissilmä ei ehdi sopeutua, eikä siten myöskään pysty erottamaan vaaran paikkoja. Eli: himmennä valaistus mieluummin tasaiseksi kuin sammutat epätasaiseksi. Näin esimerkiksi lenkkipoluilla ei tarvitse pimeän vuoksi kompastella.

2. Esteettinen ja viihtyisä ulkoalue. Tasainen ja lämminsävyinen 3000K valaistus on keskimäärin suosituin ratkaisu muun muassa taloyhtiöiden piha-alueilla. Oikealla valonjaolla sekä sopivalla valon ja varjon vuorottelulla lisäät tilan kolmiulotteisuutta ja viihtyisyyttä. Myös himmennettynä!

3. Energiansäästöä kustannusten minimointiin. Kaikki ymmärtävät, että valaistusta ei tehdä pelkästään energiansäästön vuoksi. Eli: suunnittele ja valitse mahdollisimman energiatehokkaat valaisimet tai valonlähteet, joissa on himmennysmahdollisuus.

Älyvalaistus on paljon muutakin, mutta tässä esitän ratkaisua, joka on sisäänrakennettuna valaisimiin. Automatisoi valaisimet valaisinkohtaisella himmennysprofiililla, jolloin himmennys tapahtuu haluttuun aikaan vuorokausittain. Ominaisuus ei aiheuta erillisiä ohjausjärjestelmän kustannuksia valaisimen (ja sen asennuksen) lisäksi. Tämä on itse asiassa kaikista kustannustehokkain ratkaisu toteuttaa mainitsemani energiansäästöpotentiaali.

Enemmän vai vähemmän valoa – kohde ratkaisee

Viimeistään nyt on aika siirtyä älykkääseen LED-valaistukseen kaikkialla missä valoa tarvitaan. Kyseessä voi olla vaikkapa katu, moottoritie, kaupunkipuisto, urheilukenttä tai vaikkapa alikulkutunneli. Älykkäitä valaistusratkaisuja on saatavissa erilaisiin tarpeisiin ja budjetteihin, niin uudis- kuin saneerauskohteisiin. Voit tutustua ratkaisuihin täällä.

Muista, että säädettävyys valaisimissa mahdollistaa valomäärän sopeuttamisen ympäristöön. Joskus valoa tarvitaan enemmän ja joskus vähemmän. Paras, turvallisin ja energiatehokkain ratkaisu löytyy yhteistyössä suunnittelijan, ratkaisutoimittajan ja tilaajan kesken.

Ota yhteyttä, jos haluat kuulla vinkkini omaan kohteeseesi.

Valoisaa ja turvallista syksyä!

Jani Suojanen

Jani Suojanen työskentelee valaistusratkaisujen aluepäällikkönä Ensto Building Systemsillä.

+358 40 662 7611

jani.suojanen@legrand.com

@linkedin.com/in/jani-suojanen