Skip to main content
Logo print

Loistelamppuvalaisimien päivittäminen LED-aikaan on helppoa yhteistyössä | Legrand Finland

Loistelamppuvalaisimien päivittäminen LED-aikaan on helppoa yhteistyössä

Artikkelit 25/10/2023

Perinteiset loistelamput jäävät historiaan. Ikääntyneitä loistelamppuja on jo monissa kohteissa korvattu moderneilla LED-valonlähteillä. Tämä ei ole enää ainoastaan trendi, vaan EU:n RoHS-direktiivimuutos pakottaa toimiin.


Perinteiset loistelamput jäävät historiaan. Ikääntyneitä loistelamppuja on jo monissa kohteissa korvattu moderneilla LED-valonlähteillä. Tämä ei ole enää ainoastaan trendi, vaan EU:n RoHS-direktiivimuutos pakottaa toimiin.

Elohopeaa sisältäviä loistelamppuja ei saa EU:n alueella enää valmistaa eikä maahantuoda. Sähköurakoitsijoiden on tärkeää pysyä ajan tasalla muutoksista, jotta asiakkaille voidaan tarjota energiatehokkaita ja kestäviä ratkaisuja. Luotettavan valaisintoimittajan asiantuntemus toimii siirtymän tukena, on kyse sitten korvaavan valonlähteen vaihtamisesta tai koko valaistuksen uudistamisesta.

Tarvittaessa projektikohtaisesti räätälöimällä

Loistevalaisimia on ollut käytössä jo vuosikymmeniä ja ne ovat monin paikoin huonokuntoisia. Lisäksi valaisinkanta erilaisine kokoineen ja mittoineen on kirjavaa, joten yleinen pulma lienee, miten saada uusi korvaava valaisin istumaan vanhan valaisimen tilalle. Hintaviin kattoremontteihin on tämän vuoksi turha ryhtyä. Tässä korostuu räätälöinnin merkitys:

  • Valmistamme upotuskehykset ja soviteosat mittojen mukaan, jolloin uusi LED-valaisin istuu täydellisesti asennusaukkoon, tai pinta-asennettuna peittää vanhan valaisimen asennuskohdan ilman katon maalausta, lupaa Marko Martikainen Legrandiin kuuluvalta Ensto Building Systemsiltä.

Hyvät neuvot ovat tarpeen myös, jos valaistus päätetään kokonaan uusia tarpeiden ajan saatossa muututtua. Samalla kannattaa kartoittaa, voisiko esimerkiksi älykkäästä valaistuksen ohjauksesta olla hyötyä energiansäästöä sekä tilan käyttö ajatellen. On tärkeää, että lopputulos palvelee loppukäyttäjiä pitkälle tulevaisuuteen.

  • Olemme joustava asiantuntijakumppani, johon urakoitsijat voivat olla yhteydessä matalalla kynnyksellä. Autamme LED-valaistuksen suunnittelussa ja mitoituksessa auttaen löytämään projektiin parhaan ratkaisun.

Oikeankokoiset ratkaisut vanhojen tilalle

Helpoimmillaan valaistuksen päivittäminen nykymääräysten mukaisiksi hoituu Ensto-valikoiman vakiotuotteilla.

  • Meiltä löytyy kooltaan ja valovirraltaan vastaavat LED-valaisinratkaisut vanhojen Ensto- ja Alppilux-loistelamppuvalaisimien tilalle. Ratkaisut on koottu verkkosivuiltamme löytyvään valaistusoppaaseemme.

Direktiivimuutos tukee kiinnostusta vihreää siirtymää ja energiatehokkaampia ratkaisuja kohtaan. Tähän kuuluu myös elohopeaa sisältävien loistelamppujen asianmukainen kierrätys ongelmajätteenä ja valaisimien toimittaminen SER-kierrätykseen.

Valaistusopas (PDF)