Skip to main content
Logo print

Tulevaisuuden valaistus oppii itse | Legrand Finland

Tulevaisuuden valaistus oppii itse

Referenssit 17/03/2017

Ensto ja Helvar ovat tuoneet markkinoille yhteistyössä ensimmäisen valaisimiin sijoitettavan itseoppivan valaistusjärjestelmän.


Ensto ja Helvar ovat tuoneet markkinoille yhteistyössä ensimmäisen valaisimiin sijoitettavan itseoppivan valaistusjärjestelmän. Järjestelmä perustuu tekoälyn hyödyntämiseen.

Espoossa sijaitsevan Helvarin toimiston oven takaa avautuu täydellisesti valaistu maailma. Valot kirkastuvat ja himmenevät ihmisten liikehdinnän ja luonnonvalon mukaan. Valaistuksen värilämpötila muuttuu tunnelman, vireystilan, tarkkaavaisuuden ja tuottavuuden optimoimiseksi. Vaihtelu on niin luontevaa, että vierailija tuskin on siitä edes tietoinen.

Helvarin toimistossa konkretisoituu useampikin tulevaisuuden valaistustekniikoista. Helvar on kuitenkin yhden askeleen niitä edellä: viimeisin valaistusratkaisu kykenee myös jatkuvaan oppimiseen.

C&D – Verkostoidu ja kehitä

Toimiston valaistukseen käytetyistä tekniikoista kaikkein nykyaikaisin on ActiveAhead, joka hyödyntää langatonta, energiatehokasta Bluetooth-solmuverkkoa (BLE). Se on ensimmäinen valaisimiin sijoitettava itseoppiva valaistuksenohjausjärjestelmä. Ohjauksessa hyödynnetään tekoälyä, ja siinä on yksi markkinoiden pienimmistä PIR-liiketunnistin- ja valoantureista.

ActiveAhead tuotiin markkinoille nopeasti, alle vuodessa. Tämän mahdollisti Helvarin kumppanuus Enston kanssa. Ohjain- ja anturitekniikka on Helvarin tuotantoa, ja valaisimet tulevat Enstolta.

Yritysten kumppanuus on Ensto-konsernin toimitusjohtajan Ari Virtasen mukaan esimerkki verkostoitumiseen perustuvasta tuotekehityksestä. Tutummasta R&D:n käsitteestä poiketen C&D – Connect and Develop – viittaa tuotekehitykseen, jossa tehdään asiakkaiden kanssa yhteistyötä tavoitteena yhdistää tekniikoita merkityksellisten tuotteiden luomiseksi.

Miksi Ensto?

Helvarin markkinoinnista ja liiketoiminnan kehityksestä vastaava johtaja Lars Hellström kertoo, että Enston ja Helvarin kumppanuus on luontevaa useastakin syystä. ”Yrityksillämme oli jo valmiiksi takana pitkäaikainen yhteistyösuhde. Ensto on ollut asiakkaanamme vuosikymmeniä ja hankkinut Helvarilta ohjaimia ja liitäntälaitteita. Toisaalta Enstolla on Lohjalla tehdas, joka on toiminut erinomaisesti Helvarin Active+- ja ActiveAhead-ratkaisujen testauspaikkana.”

”Läheisen yhteistyösuhteen vuoksi tuotetestausvaiheessa oli kyse paljon enemmästä kuin itse tuotteesta”, Hellström sanoo. ”Opimme, kuinka ratkaisu toimii ja mikä valaistusvoimakkuus on optimaalisin kulkemista ja oleskelua ajatellen. Opimme ennakoimaan, mitä kysymyksiä ihmiset esittävät, sekä pystyimme määrittelemään, miten tuote on hyvä asemoida ja miten siitä kannattaa kertoa.”

Tekniikka tuo älyä rakennuksiin

Valaisimiin asennetut anturit pystyvät tuottamaan valtavan määrän rakennuksen käyttötapoja koskevaa dataa. Antureilla voidaan analysoida ihmisten liikkeitä esimerkiksi toimistoissa, porraskäytävissä, pysäköintitaloissa tai varastoissa. Tietoa voidaan käyttää tilojen käyttöolosuhteiden parantamiseen, mutta toisaalta rakennuksen omistajalla on myös mahdollisuus vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen ja säästää kustannuksissa. ”Vaikkapa ilmastointi säätyy automaattisesti. Tai hissi tietää, milloin olet tulossa, joten sitä ei tarvitse erikseen tilata”, Hellström kertoo. ”Ja kaikki tämä tieto siirtyy valonnopeudella.”

Ihmisen toimintaan mukautuva valaistus saattaa tuntua kyseisen tekniikan kehityksen päätepisteeltä, mutta kenties mullistavin sovellus tulee olemaan kulkureittejä ja oleskelua mallintava lämpökartta, jonka avulla voidaan tukea huomisen älyrakennusten suunnittelua.

Entä hintalappu?

Toisin kuin perinteisissä valaistusratkaisuissa, Active+- ja ActiveAhead-ratkaisujen ansiosta kaikkien valaisinten ei tarvitse toimia täydellä teholla valaistusmukavuuden tästä kärsimättä.

”Ensimmäinen iso säästö tulee jo LED-valoihin siirtymisestä”, Hellström toteaa. ”Testikohteissa on nähty, että Active+ tuo 50 %:n lisäsäästöt. Kun vielä otetaan käyttöön jatkuvasti oppiva ActiveAhead-valaistus, säästöt muodostuvat tätäkin suuremmiksi.”

Hellströmiä kuunnellessa tulee mieleen, ettei olla kaukana siitä, että valaistus maksaisi itse itsensä. Vaikka vielä ei olla siellä asti, valaistuksen ohjaus on kirkkaasti hintansa arvoinen. Toisaalta valaistuksen säästöt eivät edes ole tämän tekniikan vaikuttavin hyöty.

Vuosi 2050, täältä tullaan!

Väestötutkijat arvelevat, että vuonna 2050 kaupungeissa asuu 70 % kaikesta väestöstä eli noin viisi miljardia ihmistä. On selvää, että näiden uusien kaupunkien on oltava älykaupunkeja. Kaupunkien lukuisien älyrakennusten valaisemisesta taas vastaavat Ensto ja Helvar.

Kyse ei kuitenkaan ole pelkistä älyrakennuksista, vaan molemmat yritykset odottavat myös löytävänsä muunkinlaisia C&D-projekteja. ”Enstolla on muitakin vahvoja alueita,” Hellström sanoo. ”Tälle tarinalle nähdään jatkoa.”

C&D-kumppanuus

Enston ja Helvarin kumppanuuden tuloksena Ensto on tuonut markkinoille Active+ ja ActiveAhead –kalustetut valaisimet.

ActiveAhead on ensimmäinen valaisimiin sijoitettava jatkuvasti oppiva valaistuksenohjausjärjestelmä, jossa hyödynnetään tekoälyä. Järjestelmä muodostaa jatkuvasti oppivien valaisimien verkon. Tekniikassa hyödynnetään langatonta, energiatehokasta Bluetooth-solmuverkkoa, joka on itsekorjautuva verkko. Se on ihanteellinen tiloihin, joiden käyttö- ja kulkuaste on suuri: käytäviin, portaisiin, avokonttoreihin ja varastoihin. Hyötyihin kuuluvat dramaattisesti parempi valaistusmukavuus ja merkittävät kustannussäästöt.

Active+ on itsenäinen ratkaisu yksittäisille valaisimille, jotka eivät edellytä ohjelmointia. Active+:n oppimisjakso kestää 60 tuntia. Se soveltuu erityisen hyvin remonttikohteisiin, koska yksi valaisin voidaan vaihtaa toiseen ilman ohjausjohdotuksen asentamista.

Helvar lyhyesti
Vuonna 1921 perustettu Helvar on jo viidennessä sukupolvessa toimiva suomalainen perheyritys, joka on kattavan kokemuksensa myötä oppinut sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin. Yritys perustettiin alkujaan Helsingin ja Varsovan välistä vientiä ja tuontia hoitavaksi kauppayhtiöksi. 1920-luvulta lähtien Helvar oli radio- ja myöhemmin TV-alan uranuurtaja Suomessa. 1950-luvulla Helvar aloitti loisteputkien magneettisten kuristimien valmistamisen. Jatkokehityksen tuloksena Helvar toi markkinoille maailman ensimmäiset elektroniset liitäntälaitteet loistevalaisinten säätämiseen.   Valonohjauksen edelläkävijänä Helvar oli perustamassa DALI-työryhmää, jonka muodostavat johtavat digitaalisten valaisinten ja järjestelmien valmistajat. Helvarin näkemyksen mukaan älytekniikka on olennainen osa valaistustoimialan tulevaisuutta. Tänään Helvar on kansainvälinen valaistusteknologian yritys – palvellen asiakkaita yli 40 maassa. Helvar tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja valaistukseen ja valonohjaukseen keskittyen älykkääseen ihmiskeskeiseen valaistukseen ja energiatehokkuuteen. Yritys työllistää 270 henkeä, ja sen liikevaihto on 80 miljoonaa euroa.

 

Teksti: Scott Diel