Skip to main content
Logo print

Otamme vastuuta | Legrand Finland

Otamme vastuuta

Referenssit 04/03/2021

TA-Yhtiöt valitsi Enston sähköauton latausratkaisut panostaakseen asukkaidensa sähköiseen tulevaisuuteen.


TA-Yhtiöt on yksi Suomen merkittävimmistä rakennuttajista ja asuinkiinteistöjen omistajista. TA:n portfolioon kuuluu toimistorakennuksia ja hotelleja sekä noin 20 000 vuokra-, asumisoikeus- ja omistusasuntoa.

Asuntoihin liittyy valtava määrä pysäköintipaikkoja, jotka ovat myös TA:n omistuksessa ja hallinnassa. Vaikka suurin osa TA:n asukkaista ei vielä ajakaan sähköautolla, yritykselle on selvää, että sähköautot ovat tulevaisuutta. TA toimii jo tänään vastatakseen tulevaisuuden haasteisiin.

Pysäköintipaikka latausmahdollisuudella
 

TA:n näkemys tulevaisuudesta

”Jos katsomme eteenpäin vuoteen 2040 asti, näemme, että Euroopassa lähes kaikki autot ovat sähköautoja”, TA:n kehitysjohtaja Alexandre Zaitsev toteaa. Zaitsev ennustaa, että vuoteen 2030 mennessä TA:lla on noin 30 000 pysäköintipaikkaa. Zaitsev tietää, ettei niihin kaikkiin saada asennettua latauslaitetta yhdessä yössä, joten TA-Yhtiöt on laatinut suunnitelman, jonka avulla uudisrakennusten ja nykyisen asuntokannan latausinfra voidaan rakentaa kokonaisuutena.

TA:n pysäköintipaikat ovat nimettyjä, ja asukkaat vuokraavat ne yhtiöltä. Kun sähköauton omistava asukas pyytää latauslaitetta, TA:n sähköasentajatiimi asentaa sellaisen ja lisäksi viisi muuta Ensto-latauslaitetta samalla kertaa tulevaisuuden tarpeita varten. ”Jos samassa kohteessa asuu muitakin, jotka tarvitsevat latauslaitteen, he saavat sellaisen, ja vaikkei kukaan muu olisikaan vielä pyytänyt latauslaitetta, asennamme viisi ylimääräistä joka tapauksessa”, Zaitsev kertoo. Pysäköintipaikan vaihtamisesta päästään aina sopimukseen, jos joku vaihtaa sähköautoon.

Ensto One asennus
 

Otamme vastuuta

TA valitsi Enston kumppanikseen sähköautojen latausinfrastruktuurin rakentamiseen. Zaitsevin mukaan päätökseen on kolme syytä.

Ensimmäinen syy liittyy kykyyn taata laatu. ”Meidän on pysyttävä perillä siitä, mitä kiinteistöissämme tapahtuu, ja Enston ratkaisun avulla pysymme asioiden tasalla”, Zaitsev jatkaa. TA käyttää latauslaitteiden asentamiseen niin omaa asentajatiimiään kuin ulkopuolisia urakoitsijoitakin, mutta vain Enston kouluttamia ja sertifioimia asentajia.

Koska osa TA:n asentajista on Enston kouluttamia ja sertifioimia, ei Enstolta tarvita apua kuin vain tavanomaisesta poikkeavissa tilanteissa. ”Olemme suoraan vastuussa asukkaillemme, ja jos hankimme palvelun ulkopuoliselta taholta, laadun varmistaminen on erittäin vaikeaa”, Zaitsev huomauttaa. ”Tällä ratkaisulla voimme taata laadun.”

Toinen syy on kustannusten hallinta. ”TA-Yhtymällä on velvollisuus tarjota asiakkailleen kustannustehokas infrastruktuuri”, Zaitsev toteaa. ”Tekemällä sen itse voimme hallita kustannuksia ja reagoida hyvin nopeasti.”

Kolmas syy on se, että latausinfrastruktuurin täysi hallinta vastaa hyvin TA:n toimintaperiaatteita. ”Ensto EV Manager -hallintajärjestelmän avulla näemme tarkalleen, kuinka paljon energiaa käytämme ja voimme laskea latauspisteiden hiilidioksidipäästövähennykset.” Zaitsevin mukaan tätä ei tehdä asukkaiden pyynnöstä vaan siksi, että halutaan toimia vastuullisesti. ”Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on osa yrityskulttuuriamme.”
 

Ensto One

Ensto One

TA:n valitsema latauslaite on Ensto One. Saatavilla ovat versiot 3,6 kW (16A) ja 7,4 kW (32A), joissa on vakiona tyypin 2 pistorasia. TA:n Ensto One -latauslaitteet on varustettu myös schuko-pistorasialla, joten niihin voi kytkeä polttomoottoriauton lämmitystä varten. Zaitsevin mukaan TA:n asukkaat ajavat keskimäärin 50–60 kilometriä päivässä. ”Jos he lataavat autonsa kotona Ensto Onella, virtaa riittää seuraavan päivän ajoihin. Sähköautoja ladataan usein myös työpaikoilla, supermarkettien pysäköintialueilla ja huoltoasemilla. Ensto One oli järkevin valinta tarpeisiimme.”

Margit Salminen
 

Hyvä kuuntelemaan

Enston sähköauton latausratkaisujen myyntipäällikkö Margit Salminen on se, joka aikanaan vei sanaa eteenpäin valitusta tuotevaihtoehdosta. Salmisen mukaan Ensto Onea ei ollut vielä olemassa, kun hän tapasi TA:n edustajat ensimmäisen kerran vuonna 2018. ”Mielestäni Ensto on erittäin hyvä kuuntelemaan. Kehitämme ratkaisuja asiakkaidemme tarpeiden mukaan, ja Ensto One kehitettiin juuri TA:n kaltaisille toimijoille. Se on ratkaisuna kevyempi ja edullisempi kuin muut yksiköt, ja se täyttää heidän tarpeensa.”

Salminen käyttää suuren osan ajastaan TA:n kaltaisten yritysten keskuudessa menestystä saavuttaneen jälleenmyyntikonseptin kehittämiseen.

Enstolla on hyvät suhteet sähköurakoitsijoihin, ja Salminen haluaisi laajentaa yhteistyötä heidän kanssaan. ”Me kehitämme, valmistamme ja tarjoamme palvelua” Salminen toteaa. ”Urakoitsijat myyvät, asentavat, ylläpitävät ja – ehkä jonain päivänä – operoivat latausverkostoja. Me koulutamme ja sertifioimme heidät. Mitä paremmin he tuntevat ratkaisumme, sitä paremmin he osaavat asentaa, käyttöönottaa, ylläpitää ja myydä niitä. Näin me voimme keskittyä siihen, minkä osaamme parhaiten, eli laitteistoihin, ohjelmistoihin ja palveluihin.”

Miilukorventie
 

Lähellä

Koska kotilataus on Suomessa tällä hetkellä nopeimmin kasvava segmentti sähköautojen latauksessa, Margit Salmisella on kädet täynnä töitä. Pelkästään Suomen noin 90 000 asunto-osakeyhtiössä on noin 2,6 miljoonaa asuntoa, ja lisäksi Suomessa on noin 1,2 miljoonaa omakotitaloa. Niihin kaikkiin ei vielä tarvita latauslaitetta, mutta kohta tarvitaan.

”Nämä potentiaaliset asiakkaat arvostavat sitä, että Ensto on suomalainen ja että tehtaan edustajaan on helppo ottaa suoraan yhteyttä”, Salminen toteaa. ”He tietävät, että olemme vakaa yritys, joka on lähellä heitä.”

 

Kuvassa TA-Yhtiöiden kehitysjohtaja Alexandre Zaitsev, Enston sähköauton latauksen myyntipäällikkö Margit Salminen ja Lohjan Sähkö ja Automaation projektipäällikkö Tomi Turunen. Enston kouluttama ja sertifioima Lohjan Sähkö ja Automaatio Oy vastasi Espoon Miilukorventien sähköauton latauspisteiden asennuksista. 

Zaitsev, Turunen ja Salminen