Skip to main content
Logo print

Historiallisen Käppärän hautausmaan valaistusuudistuksella tavoitettiin yhtenäinen ilme, ehjä kokonaisuus ja energiansäästöä | Legrand Finland

Historiallisen Käppärän hautausmaan valaistusuudistuksella tavoitettiin yhtenäinen ilme, ehjä kokonaisuus ja energiansäästöä

Referenssit 24/03/2021

Porin historiallisen Käppärän hautausmaan valaisimet uusittiin tähän päivään Ensto Opera LED -valaisimilla.


Porin historiallisen Käppärän hautausmaan valaisimet uusittiin tähän päivään Ensto Opera LED -valaisimilla. Valaisimia lisättiin katvealueille ja ne varustettiin energiaa säästävällä valaisinkohtaisella yöajan himmennyksellä. Uudistettu yhtenäinen tasaisen lämmin valaistus palvelee hautausmaalla kävijöitä, valaistus ei häikäise ja istuu hyvin historiallisen hautausmaan ilmeeseen.

Ensto Opera -pylväsvalaisimet, Enston Saga-pylväät sekä ulkokäyttöön räätälöidyt pistorasiapylväät valikoituivat historialliselle Käppärän hautausmaalle Poriin. Valaisinuudistus toteutettiin noin 11 hehtaarin alalle käsittäen noin kaksi kolmasosaa laajan hautausmaan kokonaisalasta. Valaisinuudistuksessa vanhat tiensä päähän tulleet valaisimet uusittiin nykyaikaisiin ja energiatehokkaisiin Ensto Opera LED -valaisimiin. Porin evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Arto Huhtanen kertoo uudistuksen lähtökohdista: 

- Hautausmaan valaistuksen uusiminen tuli ajankohtaiseksi samalla kun kasteluvesijärjestelmä uusittiin. Alueella oli ennestään käytössä monta erilaista valaisinratkaisua.

- Valaisinuudistuksella tavoitettiin hautausmaalle yhtenäinen ilme ja ehjä kokonaisuus. Uudistuksessa kohdennettiin valaistusta jalankulkijoille ja samalla valosaasteen määrää saatiin vähemmäksi.  

Käppärän hautausmaan valaisinuudistuksen yhteydessä parannettiin myös haudankaivuutöiden aikana hyödynnettävää sulatusjärjestelmää: kaapelointi uusittiin ja hautausmaan jokaiseen kortteliin asennettiin pistorasiapylväät. Ensto räätälöi pylväät kohteen erityistarpeisiin talvista haudankaivuuta ja sulatuksen järjestämistä varten. 

Historiallinen Käppärän hautausmaa

Ensto Opera LED -valaisimet istuvat erinomaisesti historiallisen Käppärän hautausmaan rakennettuun kulttuuriympäristöön. 

Tyylikäs ja tehokas Opera on kaunis ympäri vuorokauden

Käppärän hautausmaa on historiallisesti arvokas alue, joka on osa Porin kansallista kaupunkipuistoa, ja se kuuluu Museoviraston inventoimiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Sen keskellä sijaitsee yksi Porin suosituimmista nähtävyyksistä Juséliuksen mausoleumi, joka tunnetaan etenkin Akseli Gallén-Kallelan freskojen ansiosta. Tyylikkäät Ensto Opera -valaisimet valikoituivat historialliselle hautausmaalle valaisinuudistuksen myötä. Ensto Opera on energiatehokas puistojen ja pihojen LED-pylväsvalaisin erinomaisella häikäisyestolla. Operan käyttökohteita ovat mm. aukiot, kävelykadut, puistot, pysäköintialueet ja leikkikentät. 

Porilaisen Petri Harjun valaistussuunnitelman pohjalta Enston valikoimasta löytyi sopivat valaisinratkaisut ja valaistuksen toimivuus kohteessa tarkistettiin etukäteen valaistuslaskelmilla. Valaisimista toimitettiin ensin malliasennus Poriin. Opera LED-valaisimet valikoituivat historialliseen ympäristöön tyylikkään ulkonäkönsä ja optisten ominaisuuksiensa perusteella. Valaisimiin valitut Enston Saga-valaisinpylväät maalattiin valaisinten kanssa samaan sävyyn, Aki Saine aluemyyntipäällikkö Enstolta kertoo. Energiansäästöön liittyen Ensto Opera LED-valaisimiin ohjelmoitiin valaisinkohtainen yöajan himmennys ja valaisimet toimivat silloin 50 % himmennetyllä teholla. Yöaikaan hautausmaalla on miellyttävä himmeä valaistus ja himmennyksellä saadaan aikaan myös huomattavaa säästöä:

- Vuosisäästö verraten vanhaa uuteen energiatehokkaaseen valaistukseen on jopa 4 000 euroa vuodessa. Laskelmieni mukaan, kun valot ovat päällä - uudet valaisimet tuottavat säästöä euron joka tuntia kohden, Huhtanen kertoo.

Tutustu Ensto Opera -valaisimeen

Tilaaja Porin Evankelisluterilainen seurakuntayhtymä
Suunnittelu Petri Harju Oy
Urakoitsija Dynniq Finland Oy
Valaistuslaskelmat, Opera-valaisimet, Saga-pylväät, pistorasiapylväät Ensto

Puistotie Käppärän hautausmaalla