Skip to main content
Logo print

Ensto mukana tuulivoiman kansainvälisen tason niche-markkinassa | Legrand Finland

Ensto mukana tuulivoiman kansainvälisen tason niche-markkinassa

Referenssit 24/05/2016

Tuulivoimasovelluksissa Ensto on mukana kestomuovisilla kotelointiratkaisuilla.


Suomessa on tuulivoimaloiden johtavaa laitevalmistusta. Olemme löytäneet uuden niche-markkinan. Kun osaajat osaavat yhdistää osaamisensa niche-markkinoilla, syntyy aitoa tuotekehitystä ja synergiaa. Turbiinivalmistaja WinWinDin ratkaisuilla on jalansija myös kansainvälisillä markkinoilla. WinWinD valmistaa 1 MW ja 3 MW tuuliturbiineita, jotka ovat tehokkaita myös pienemmillä tuulennopeuksilla. Adwatec Oy on puolestaan suomalainen insinööritoimisto, joka on erikoistunut sähkövoimalaitteiden jäähdytysjärjestelmien kehittämiseen ja valmistamiseen. Tuulivoimaloiden jäähdytysratkaisuissa yritys tekee yhteistyötä WinWinDin kanssa. Vesijäähdytyslaitteiden valmistajia on vähän koko Euroopassa ja siksi myös Adwatecilla on ovet auki maailmanlaajuisille tuulivoimamarkkinoille. Tekniikkaa ja sen kytkentöjä suojaavissa kotelointiratkaisuissa Adwatec on valinnut yhteistyökumppaniksi Enston.

Tuulivoimasovelluksissa Ensto on mukana kestomuovisilla kotelointiratkaisuilla. Niitä tarvitaan tuulivoimaloiden kotelointijärjestelmissä – valvontajärjestelmissä, vesikiertoisessa jäähdytyksessä, kovissa talviolosuhteissa tarvittavissa jäänsulatusjärjestelmissä sekä huomiovaloratkaisuissa.

Haasteet korkeuksissa

- Erilaisten vesijäähdytteisten voimasähkölaitteiden määrä tulee tulevaisuudessa vielä kasvamaan, sillä kun sähkökomponentteja pakataan yhtä tiiviimmin, ilmajäähdytyksen teho jää liian pieneksi. Tällöin vesijäähdytys on käytännössä ainoa riittävän tehokas jäähdytysmuoto, toteaa Veli-Heikki Pihlaja, joka vastaa sähköautomaation suunnittelusta ja toteutuksesta Adwatecilla.

- Voimalan rakenne tekee haasteet kaikelle tekniikalle, sillä uusimmat Eurooppaan rakennetut voimalat ovat peräti 130 m korkeita. On selvää, että kun laitteiden pitää toimia pienissä tiloissa yli sadan metrin korkeudessa, niiden pitää olla luotettavia. Huolto on vaikeaa. Jo jäähdytysjärjestelmän suunnittelussa on lähdettävä liikkeelle pienikokoisista ratkaisuista ja staattisen sähkön vuoksi esimerkiksi maadoitusten pitää olla tavallista runsaammat, kertoo Veli-Heikki Pihlaja.

Hiottua kumppanuutta yksityiskohdissa

- Ensto toimittaa meidän järjestelmämme mitoituksen mukaisia metallikoteloita liitäntäkoteloiksi tuulimyllyn ja jäähdytyskoneikon väliin. Kotelot aukotetaan ja jälkikäsitellään valmiiksi. Näin meille ei synny itselle tarvetta investoida automatisoituun työstölinjaan, vaan saamme kotelot täsmälleen oikein aukotettuina ja vieläpä aukkojenkin kohdalta viimeisteltyinä, Adwatecin Pihlaja toteaa. – Kalustamme vielä kotelot ennen asennusta pikaliittimillä, mikä minimoi asennustyön tuulivoimalan korkeuksissa olevan konehuoneen haastavissa olosuhteissa.

– Valitsimme Enston pitkän yhteistyön perusteella. Tiedämme, että Enstolla on kyky valmistaa räätälöityjä pieniäkin tuotantosarjoja kustannustehokkaasti ja joustavasti. Tässäkin lähdettiin liikkeelle sopivan kokoisesta vakiokotelosta. Kun mitat ja värit on vakioitu, ei synny ylimääräisiä kustannuksia. Työstäminen sekä joustava ja nopea toimitus ovat sitten niitä asioita, jotka lopulta määrittelevät yhteistyön kumppanuudeksi, Pihlaja toteaa.

Tutustu Ensto Cubo -tuoteperheeseen