Skip to main content
Logo print

Ensto Chileen Valmetin kanssa | Legrand Finland

Ensto Chileen Valmetin kanssa

Referenssit 16/03/2020

Ensto on valittu toimittamaan alumiiniset johtotiejärjestelmät sellutehtaaseen Chileeen.


Valmet toimittaa sellun kuivaus- ja paalauslinjan sekä sooda- ja biomassakattilat ARAUCOn MAPA-sellutehdasprojektiin. 5 miljardin dollarin liikevaihdolla ARAUCO on yksi maailman suurimmista metsäteollisuusyrityksistä. Projektin kokonaisarvo on noin 250–300 miljoonaa euroa. Tehtaan on suunniteltu käynnistyvän keväällä 2021.

Luotettavaa, suomalaista teknologiaosaamista

Miksi ARAUCO halusi teknologiatoimittajat juuri Suomesta? Suomalaiset yritykset ovat erittäin arvostettuja, ja heidän toimitusvarmuus ja tapa toimia ovat huippuluokkaa.

Valinnassa mukana ollut Valmet Technologies Oy:n sähköinstrumenttiasioiden projektipäällikkö Jukka Huhtala kertoo: ”Enston valintaan vaikuttivat heidän maailmanluokan asiantuntemus, joustava toimintamalli ja mahdollisuus toimittaa mittatilaustyönä valmistettuja tuotteita. Valmet halusi Enstolta kokonaisratkaisun kaapelitiejärjestelmästä, mukaan lukien alumiiniset tikashyllyt, -valaisinkiskot sekä niiden kiinnitystarvikkeet.”

Huhtalan mukaan Enston valintaan vaikuttivat lisäksi kaksi muuta tekijää. Ensinnäkin ARAUCOn standardit, joiden mukaan kaikissa kohteissa on käytettävä alumiinisia kaapeliteitä. Toiseksi Enston maine suomalaisena yrityksenä, jonka lupaukset pitävät.

Tehokkaan joustavaa

Projekti on vauhdissa ja toimitukset ovat matkanneet Chileen. Projektia varten Enston tehtaalla tehtiin layout-muutoksia toimitusvarmuuden maksimoimiseksi ja tuotantokapasiteettia kasvatettiin, jotta kokonaisuus pystytään toimittamaan luotettavasti ja joustavasti.  

Toimitukseen kului kaikkineen kolmisen kuukautta ja viimeisetkin kontit laivattiin Suomesta maaliskuussa 2020. Sähköasennukset aloitetaan Chilessä touko–kesäkuussa 2020 ja ne kestävät puolisen vuotta. Tehdas starttaa suunnitelmien mukaan maaliskuussa 2021.

Yksi maailman suurimmista sellutehdasinvestoinneista

Kokonaisuudessaan 2 350 miljoonan dollarin hanke ja uusi 156 000 t/a tuotantolinja on yksi maailman suurimmista sellutehdasinvestoinneista. Sellun lisäksi laajennusprojekti mahdollistaa uusiutuvan energian tuottamisen puubiomassasta uuden biomassakattilan avulla.

Kaikki on suurta

Mittasuhteiltaan projekti on valtava. Rakennukset ovat jättimäisiä. Jo pelkästään soodakattilan korkeus on 80 metriä. Sähkötila on jalkapallokentän kokoinen, ja rakennuksessa on moottorilähtökeskukset, automaatiokeskukset, kaapit, kaapelitilaa ja muuntajia 40 x 80 m pohjapinta-alalla.

Vastaavasti Enston johtotiejärjestelmätoimitus sisältää kymmeniä kilometrejä alumiinijohtoteitä, joita käytetään soodakattilan, leijupetikattilan, kuivauskoneen sekä paalauslinjan yhteydessä.

Jo mittakaavan suuruus ja monimutkaisuus edellyttävät, että suunnittelutarkkuus on huippuluokkaa. Laitos on valtava, tavaraa on joka lähtöön, putkistot ovat isoja, samoin teräsrakenteet. On haaste saada kaikki mahtumaan. Jokainen laitos vaatii oman tarkan suunnitelman johtoteistä, kaapeloinneista ja sähkötiloista viimeiseen kytkentäpisteeseen saakka. Enston alumiinitikkaiden mitoitus- ja kuormitusvaatimukset vastasivat asiakkaan vaatimuksiin täydellisesti.

Erityinen projekti ja erikoiset olosuhteet

Projekti on jo käynnistynyt, ja tällä hetkellä MAPAssa tehdään rakennuksen valuja. Chile on tunnetusti maanjäristysaluetta, ja siksi pohjalaatta on jopa 6 m paksu. Siinä on 2.3 metriä hiekkaa välissä, jotta päällimmäinen laatta voi joustaa, jos ja kun maa järisee.

Keskusteluissa Valmetin ja Enston välillä kiinnitysjärjestelmän valinnasta erityishuomio kiinnittyi paikallisiin vaatimuksiin sekä riskeihin. Myös byrokratia on massiivista. "Projekti edellytti yksityiskohtaisesti dokumentoitua suunnittelua alusta loppuun," kertoo Enston aluemyyntipäällikkö Mikko Kaikkonen. "Huolehdimme erityisesti siitä, että Enston projektiin toimittama dokumentaatio oli AURACOn edellyttämällä tasolla."

Erinomainen korroosionkesto vaatimuksena

Kaikkien osien materiaaliyhteensopivuus korroosion välttämiseksi nousi yhdeksi tärkeimmistä toimituskriteereistä. Uuden tehtaan kaikkien osastojen kaapeliteiden tulee kestää paikalliset meri-ilmasto-olosuhteet. Enston alumiinijohtoteiden korroosiokesto on erinomainen ankarissa olosuhteissa. Se on loistava tuote teollisuustiloihin monesta syystä, sanoo Enston tuotepäällikkö Jani Pesonen. "Se on pitkän elinkaarensa aikana luotettava, rakenteena kevyt ja helposti työmaalla muokattava. Lisäksi alumiini on ympäristöystävällinen tuote, sillä sen valmistuksessa ei käytetä myrkyllisiä pinnoituskemikaaleja, kuten vastaavissa terästuotteissa."

Hablas inglés?

Suomalaisten ja chileläisten välinen yhteistyö on yleensä helppoa. ARAUCOn vastuuhenkilö osaa hyvin englantia, ja palavereissa on aina läsnä muutama englantia osaava, jotka kääntävät tarvittaessa. Alihankkijoiden kanssa kielestä johtuvia haasteita esiintyy kuitenkin enemmän. Valmetin Jukka Huhtala sanoo, että joskus jopa lounaan ostaminen suuressa paikallisessa kauppakeskuksessa saattaa olla lähes mahdotonta. Vain McDonaldsista löytyi ihminen, joka osasi englantia.

Uusi aluevaltaus

Chilen hanke on Enston johtotiejärjestelmille merkittävä uusi aluevaltaus, harvinaisen suuri kansainvälinen referenssi.

Enstolla on Suomen laajin kaapelitietuotevalikoima. Enston alumiinijohtotietuotteistoon kuuluvat Systemal-alumiinitikkaat, -valaisinkiskot, -asennusputket sekä Ductel-johtokanavat. Lisäksi Enston johtotiejärjestelmä sisältää teräksiset tikashyllyt, valaisinripustuskiskot, levyhyllyt, lankahyllyt ja niiden osat ja tarvikkeet.

ARAUCOn MAPA-sellutehdasprojekti